Elena Dinu şi Dumitru Beianu critică municipalitatea pentru lansarea de obligaţiuni
Municipiul Giurgiu va lansa o emisiune de obligaţiuni municipale, prin care vrea să atragă 60 de milioane de lei pentru refinanţarea a două credite şi pentru realizarea unor investiţii de interes local. Consiliul Local al Municipiului Giurgiu a adoptat, în şedinţa de joi, 26 septembrie, acest proiect de hotărâre, fără votul consilierilor liberali, care nu au fost de acord ca municipalitatea să emită obligaţiuni pentru refinanţarea cunor credite şi pentru finanţarea unor investiţii locale.
O decizie luată în pripă
Soluţia este considerată de către consilierii municipali ai PNL ca fiind una luată în grabă, în condiţiile în care, de la începutul lui 2014, municipalitatea ar putea accesa fonduri de coeziune. Mai mult, liberalii spun că astfel gradul de îndatorare al bugetului local ar creşte, ceea ce ar face aproape imposibilă accesarea de noi împrumuturi pentru cofinanţarea proiectelor europene.
Elena Dinu, consilier municipal şi membru în Biroul Politic Judeţean al PNL Giurgiu a explicat votul colegilor săi prin faptul că aceştia nu înţeleg graba administraţiei locale de a emite obligaţiuni municipale, considerând că momentul este unul total nepotrivit.
„Momentul ales de municipalitate este unul cumva nepotrivit, din punctul nostru de vedere. Este nepotrivit pentru că suntem la sfârşitul anului 2013 iar la începutul lui 2014 Comisia Europeană va aproba programele operaţionale pentru fondurile de coeziune din anul financiar 2014-2020, ceea ce înseamnă că la dispoziţia României şi implicit a administraţiilor locale din ţară vor exista bani europeni, atât de necesari şi atât de doriţi. Aceşti bani europeni se pot obţine în primul rând depunând proiecte eligibile şi de necesitate, iar în al doilea rând vom avea nevoie de cofinanţări. Nu vom putea accesa bani europeni dacă nu vom avea posibilitatea de a cofinanţa aceste proiecte. Din această cauză, graba aprobării acestei hotărâri de emitere de obligaţiuni a justificat votul împotriva acestui proiect”, a spus Elena Dinu.
În opinia sa, ar trebui ca municipalitatea să aştepte să vadă ce proiecte se finanţează din 2014 şi să atragă cât mai mulţi bani europeni. „Votul nostru a fost îndreptăţit şi deşi această hotărâre a trecut, rămânem cu certitudinea că vom putea accesa cât mai mulţi bani europeni. Prin emiterea acestor obligaţiuni, angajăm veniturile oraşului până în 2028”, a adăugat consilierul municipal.
Îndatorare mare
Punctul său de vedere a fost susţinut şi accentuat şi de liderul organizaţiei municipale a PNL Giurgiu, Dumitru Beianu.
Potrivit lui Beianu, emisiunea obligaţiunilor municipale va angaja bugetul Primăriei pe mulţi ani de acum înainte şi va amaneta viitorul oraşului. Acesta a caracterizat soluţia adoptată ca fiind una pripită şi neinspirată, şi care ar conduce la creşterea gradului de îndatorare a municipalităţii. Liberalul consideră că sumele care vor fi contractate de către municipalitate prin emiterea acestor obligaţiuni vor creşte gradul de îndatorare până la 29%. În acest context, a adăugat Beianu, municipalitatea nu ar mai putea obţine împrumuturi pentru cofinanţarea unor proiecte europene, băncile acceptând un grad de îndatorare mai mic.
Marcela Petcu