Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

EXCLUSIV! Cum se împacă economia, politica și familia candidatului PNL Maria Gabriela Horga

Gabriela Horga, profesoară, mamă și soție, tânăra liberală care a împletit cariera academică cu cea politică candidează pentru un post de deputat de Giurgiu. Și-a construit un profil sobru de om al cifrelor, aproape tehnocrat și vorbește cu o lejeritate fantastică despre cele mai greoaie noțiuni de economie. În zilele încărcate de la Guvern, așa cum sunt aproape toate de când a început pandemia, atunci când vrea să ia o pauză de la ordonanțe și cifre și să-și încarce bateriile, se uită la poze și filmulețe cu băiețelul ei.

Reporter: Sunteți candidatul-surpriză de pe listele PNL pentru alegerile din 6 Decembrie. Giurgiuvenii nu vă cunosc pentru că nu sunteți din zonă. Ce le puteți spune despre dvs.?

Gabriela Horga: Îmi place să spun despre mine că sunt înainte de orice mama unui băiețel minunat de un an care mă face să zâmbesc indiferent de cât de grea mi-a fost ziua și care îi umple mereu sufletul de bucurie. Sunt din Târgoviște, baiețelul nostru stă destul și la bunici.

Înainte să devin mamă, mi-am dedicat cea mai mare parte din timp studiilor și mai apoi carierei de lector universitar. Predau la Universitatea Ovidius din Constanța, am ajuns să predau acolo pentru că soțul meu este din Constanța și am locuit acolo o perioadă. Sunt și cadru didactic asociat la Academia de Științe Economice din București. Predau cursuri și în limba engleă și franceză, am un doctorat în management la ASE Bucuresti și sunt absolventă de Relații Economice Internaționale în engleză, tot la ASE București și am scris peste 30 de lucrări științifice și studii publicate în reviste de prestigiu, în țară și în străinătate. În afară de cariera didactică, mă preocupă politica încă din facultate, ulterior s-a transformat în adevărată pasiune, iar acum în carieră.  Nu mă dau în lături de la muncă, acolo unde e nevoie de un om de acțiune, eu sunt mereu prezentă și nu mi-e teamă de provocări. Cam asta aș putea spune despre mine pe scurt.

Reporter: Când ați intrat în PNL și de ce ați ales acest partid ?

Gabriela Horga: Am deja 13 ani vechime în Partidul Național Liberal, iar de atunci și până acum am ars fiecare etapă, am crescut frumos, pas cu pas.

Am făcut parte din aproape toate echipele de campanie pentru ultimele alegeri și m-am ocupat de organizarea evenimentelor naționale. Am învățat foarte multe despre cum se organizează și ce presupune o campanie electorală de la oameni foarte experimentați din partid, Dan Motreanu fiind unul dintre ei.

În prezent sunt și membru al echipei guvernamentale a PNL. Sunt secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului și în toată această perioadă am lucrat împreună cu premierul, cu ministrul Finanțelor, cu ministrul Fondurilor europene și cu cel al Economiei la toate măsurile economice și fiscale anticriză și implementarea planului de redresare economică. Măsurile implementate de Guvern au ținut în viață economia extrem de fragilă a României și au fost un sprijin real pentru angajații trimiși temporar în șomaj tehnic sau pentru românii care nu și-au mai putut plăti creditele la timp. Programul de granturi de 1 miliard de euro pentru micile afaceri, schema de finanțare pentru marile companii prin Eximbank, programul Noua Casă sunt doar câteva dintre proiectele la care am lucrat împreună cu miniștrii de resort. Am avut zeci de întâlniri cu investitorii străini care sunt interesați de România în urma cărora s-au concretizat 21 de proiecte de investiții mari în valoare totală de aproximativ 1.768 de milioane de lei care au fost deja aprobate pentru finanțare. Aceste proiecte vor genera un număr de 2.612 noi locuri de muncă și vor genera contribuții directe la dezvoltarea regională prin plata de taxe și impozite de peste 808 milioane de lei.


Reporter: Munca la Guvern, predatul, acum și campania electorală, sunteți un om foarte ocupat. Când aveți timp de familie și cum vă împărțiți între carieră și copil ?

Gabriela Horga: Este foarte greu într-adevăr să găsesc timp pentru toate. Uneori mi-ar dori ca ziua să nu aibă doar 24 de ore. Dar Slavă Domnului sunt sănătoasă, încă tânără și am energie pentru toate. Este foarte adevărat că fără mama mea care are grijă de cel mic în timpul săptămânii, nu m-aș fi descurcat. La final de săptămână merg la Târgoviște la părinții mei și petrec tot timpul cu copilul. Iar în zilele aglomerate de la Guvern, atunci când îmi iau 5 minute să respir, mă uit la poze și la filmulețe cu bebe.

Reporter: Soțul dumneavoastră e politician? Ce spune despre alegerea dvs de a activa în politică ?

Gabriela Horga:  Soțul meu și întreaga mea familie mă susțin în tot ceea ce fac. Dar el nu este membru de partid, n-a fost niciodată. Este antreprenor și îi place foarte mult ce face.

Reporter: Cum este să lucrezi cu premierul Ludovic Orban ? Ne puteți dezvălui câte ceva din cum arată interacțiunea cu șeful Executivului ?

Gabriela Horga:  Munca la Guvern este ca o cursă contra cronometru. Epidemia a impus nevoia de măsuri urgente și adaptate în mod continuu la tabloul momentului. Noi eram pregătiți să punem în aplicare un program de guvernare, dar a trebuit să ne adaptăm foarte repede, din mers la noua realitate. Premierul este un om cu o energie și cu o ambiție molipsitoare. Mai în glumă, mai în serios, îndrăznesc să spun că de multe ori am impresia că funcționează pe baterii care nu se termină niciodată, pare neobosit. Ei, când lucrezi cu un astfel de om trebuie să ții pasul și nu poți decât să te ridici la standardele lui. În același timp, premierul este foarte tolerant și atent la nevoile celor din jurul său, este un om cu care poți discuta orice și te poate înțelege, este un lider adevărat. Cei 30 de ani de experiență politică se văd în felul în care conduce partidul și Guvernul. Mai presus de orice, este o persoană căreia chiar îi pasă de semenii lui și vrea cu orice preț să facă bine.

Reporter:  Ce model politic vă inspiră ?

Gabriela Horga:  Sunt mai multe. Dacă e să mă raportez la oamenii politici din România, aș putea s-o indic pe Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Mă regăsesc în profilul doamnei Vălean de om politic serios, care nu se implică în scandaluri politice și se concentrează mai mult pe ce are de făcut. Dacă mă uit în istorie, aș putea s-o indic pe Margaret Thatcher, prima femeie premier din Europa, un om cu o personalitate deosebit de puternică și cu principii de nezdruncinat chiar dacă nu de puține ori acțiunile ei au născut controverse.

Reporter:  Dacă veți ajunge parlamentar, ce vă propuneți sa faceți ?

Gabriela Horga:  În primul rând, îmi propun să fiu un deputat care stă printre oameni, le ascultă și le preia problemele și încearcă să le rezolve. Fac de 13 ani politică, am vazut și parlamentari buni și parlamentaari care nu au mai meritat un al doilea mandat. De aceea, am văzut și am învățat ca politica pe termen lung, nu conjuctural, se face pentru oameni, prin construcție, cu seriozitate și cu proiecte concrete. Le promit giurgiuvenilor că la mine vor avea mereu ușa deschisă. De asemenea, vreau să fiu în permanent contact cu aleșii locali din județ și să fac toate demersurile pentru a-i ajuta să-și ducă la bun sfârșit proiectele.

Evident că mă voi concentra pe zona mea de competență, economia și voi face tot posibilul să pun umărul la dezvoltarea județului Giurgiu prin investiții și prin competență.

Advertisement

Arhive