Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

FELICITĂRI. Andreea Mâniceanu, o tânără giurgiuveancă istoric de excepţie, a publicat prima carte document, dedicată Arlettei Coposu!

EL a petrecut 17 ani în temnițele comuniste. EA alți 14. O poveste de dragoste dramatică. Pentru prima dată, o carte despre EA, „Arlette Coposu, soția Seniorului”, semnată de o giurgiuveanccă: istoricul Andreea Mâniceanu.

Prima carte document, închinată soției celui considerat “patriarhul demnității și onoarei românești din ultimile decenii” este semnată de o tânără giurgiuveancă, istoricul Andreea Mâniceanu.

Andreea Mâniceanu s-a născut în Giurgiu, la 27 noiembrie 1992. Este absolventă a Facultății de Istorie, Universitatea din București, specializarea „Istoria comunismului în România”.

În prezent lucrează la Muzeul Municipiului București, în cadrul primului proiect expozițional de antropologie urbană din România – „Muzeul vârstelor – de la copilărie la senectute”, găzduit de Casa Filipescu-Cesianu.

Cartea prezintă viața lui Arlette, atât anii căsniciei alături de Corneliu Coposu, cât și anii grei ai suferinței petrecuți în închisorile comuniste. Monografia cuprinde un număr apreciabil de fotografii ale soților Coposu din anul în care s-au cunoscut (1941), din perioada pînă la arestare și câteva din anul 1964, singuri ori împreună cu rude apropiate. Și nu în ultimul rând este un omagiu pentru tot ce a însemnat Arlette pentru Corneliu Coposu.

Andreea Mâniceanu realizează, în acest volum”, după cum afirmă în prefața cărții Matei Gheboianu, „biografia lui Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, care a pătimit în penitenciarele comuniste timp de 14 ani, trecând prin calvarul anchetei și suferind condițiile foarte grele din spațiile carcerale în care a fost închisă. (…) Demersul autoarei este lăudabil, prin încercarea de a recrea biografia lui Arlette Coposu pe baza mărturiilor celor care au cunoscut-o, dar și pe baza dosarului de la Securitate, fiind prima persoană care l-a descoperit într-un alt dosar, acela întocmit membrilor Legației Franceze. Lucrarea este scrisă cu multă emoție, îmbinând metodologia istoricului cu talentul literatului”.

Iar Tudor Călin Zarojanu, biograful regretatului politician, subliniază în postfață: „Autoarea ne oferă, întâi de toate, o privire generală asupra epocii și, mai ales, asupra istoriei pușcăriilor politice comuniste, inclusiv invocând și alte nume ale unor soții de oameni politici care au avut de suferit crunt ca urmare a activității partenerilor de viață – mai exact, ca urmare a urii comuniste față de tot ceea ce nu era comunist”.

Povestind despre cum a ajuns timp de doi ani să își dedice timpul și atenția pentru a reconstitui, cu minutiozitatea unui bijutier, portretul lui Arlette din informațiile fragmentare, Andreea Mâniceanu declară: “Nu știu dacă eu am ales subiectul cărții sau acest subiect m-a ales pe mine. Aceasta carte este teza mea de master publicată, bineînțeles, într-o formă îmbunătățită. Totul a pornit de la faptul că în perioada alegerii temei de master am văzut la Librăria Eminescu un afiș de dimensiuni mari cu fotografiile lui Arlette și Corneliu Coposu. Pe Senior l-am recunoscut imediat, dar pe femeia din fotografia de lângă nu o mai văzusem niciodată! M-a atras frumusețea și seninătatea chipului. A fost ceva special, ca o chemareDeși căutam alte subiecte pentru scrierea disertaţiei, am rămas cu gândul la fotografia lui Arlette”.

Felicitări, Andreea!

Aşteptăm o lansare a acestei inedite cărţi şi la Giurgiu!

Advertisement

Arhive