În această duminică se „bate” halviţa! Aţi pregătit ploconul pentru naşi?
Postul Paștelui este cel mai lung post din an şi ţine șapte săptămâni. Anul acesta începe luni, pe 14 martie și ține 40 de zile. Duminica aceasta, pe 13 martie, ultima zi cand se mai poate mânca „de dulce”, se serbează Lăsatul Secului de brânză, în duminica izgonirii din Rai a lui Adam, iar luni, pe 14 martie, începe Postul cel Mare al Paștelui. Mâine se încheie Săptămâna albă, cea dintre lăsatului sec de carne și lăsatului sec de brânză, este între 7 și 13 martie.
La noi, la Giurgiu (şi în general) în sudul țării se păstrează tradiția halviței: gazda leagă o bucată de halviță cu o sfoară și se plimbă prin fața tinerilor oaspeți, iar aceștia trebuie s-o prindă cu gura. Cine o prinde, păstrează desertul ca recompensă.
În seara sau chiar de Lăsatul Secului, finii se îmbracă frumos şi „înarmaţi” cu turta (mai nou. tortul) şi cu cocoşul sau curcanul de rigoare în braţe merg la „împăcăciune”… la naşi.
Tot în Muntenia, de Lăsatul secului, se prepară plăcinte cu brânză dulce şi stafide şi se ofera soacrelor, ca relaţiile sa rămână dulci în timpul Postului Pastelui.
In duminica Lăsatului sec de brânză se mai oferă copiilor nevoiaşi şapte sticle de lapte, reprezentând cele şapte săptămâni ale postului.