Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

În timpul scurtei sale vieți, lui Eminescu i-au murit: părinții, o soră și cinci frați

Când s-a  născut poetul Mihai Eminescu, la 15 ianuarie 1850, mama sa, Raluca, mai dătuse viață la patru băieți, Șerban, Nicolae, Iorgu , Ilie și două fete Ruxandra și Marghioala.

Dintre aceștia mai trăiau cinci. Ruxandra, născută în anul 1845, moare înainte de a împlino vârsta de doi ani.

Cel mai mare copil al lui Gheorghe și Raluca Eminovici,  Șerban, avea 9 ani. Următorul, Nicolae, avea 7 ani, iorgu, 6 ani, iar Ilie, 4 ani. Sora sa, Marghioala (Maria) avea 2 ani.

După Mihai, se mai nasc două surori. La doi ani, Aglaia și după alți doi ani, Harieta. Urmează Matei și , ultimul născut, Vasile, care nu trăiește decât un an și jumătate.

Mai rămân în viață, trei fete și șase băieți, cu vârste apropiate. Mihai era cel mai atașat de fratele său Ilie, cu care se juca și făcea plimbări prin împrejurimile Ipoteștilor.

   Pe când Mihai abia împlinise cinci ani, o mare durere se abate asupra familiei Eminovici.Moare sora sa Marghioala, la doar 7 ani. Este, pentru micul Mihai, doar începutul unui șir de despărțiri de frații săi și de surorile sale. Peste doar trei ani, moare, când avea doar un an și jumătate, ultimul născut, Vasile. Apoi, după cinci ani, pe când Mihai avea 13 ani, moare Ilie, la 17 ani, care studia medicina. Urmează 10 ani de liniște aparentă.pe când  Mihai avea  23 de ani, mai pierde un frate. Pe Iorgu, care îmbrățișase cariera militară, la vârsta de 29 de ani. Anul următor, 1874 moare primul copil născut al familiei Eminovici, Șerban, la 33 de ani, care a studiat medicina.

Peste doi ani, grav bolnavă, moare, la vârsta de 60 de ani, mama sa, Raluca, care îngropase șase copii ai săi.

Tatăl, Gheorghe Eminovici, moare la vârsta de 72 de ani, la opt ani după soția sa, în anul 1886.

La puțin timp după moartea tatălui, se sinucide cel de-al doilea născut, al familiei Eminovici, Nicolae, la vârsta de 41 de ani.

Ce destine tragice, ce momente triste i-au fost date să trăiască Poetului, mai ales în ultimii săi ani de viață, fiind și el grav bolnav. Din cei unsprezece copii ai lui Gheorghe și Raluca Eminovici, în anul 1889,la 15 iunie,  când moare Mihai, mai trăiau doar trei,  două surori  ( Harieta și Aglaia ) și un frate ( Matei ).Și, după cum consemnează presa vremii, nici surorile, nici fratele nu participă la înmormântarea lui Mihai.El își îngropase : o soră. cinci frați și părinții. Opt înmormântări în cei 39 de ani pe care i-a trăit.

 La scurt timp, după moartea lui Mihai, se stimge din viață, la 14 octombrie 1889,  și buna sa soră, Harieta.

Peste un an, în 1990, moare la Cernăuți, și sora, Aglaia.

Ultimul copil rămas al familiei Gheorghe și Raluca EminoviciMatei, care a urmat cariera militară, moare în anul 1929, la vârsta de 73 de ani.

După cum se poate constata, destinele fraților și surorilor Eminescu nu le-a fost nicidecum favorabil.Trei dintre ei, Ruxandra, Maria și Vasile au murit mult prea devreme. Singurul care a a ajuns la vârsta de 73 de ani a fost Matei,vârstă apropiată de cea a tatălui său. Exceptând-o pe Aglae și pe mama sa, Raluca, niciunul n-a ajuns la media vieții obișnuite.

 

Emil Talianu

Arhive