Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Închisoare până la şapte ani… pentru cei care nu-şi plătesc obligaţiile la stat!

Inca-o-moarte-dupa-gratii--un-detinut-a-fost-gasit-fara-suflare-la-penitenciarul-de-la-cricova-42070Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a depus la Senat un proiect de act normativ care propune pedeapsa cu închisoarea pentru datornici, atât persoane fizice, cât şi juridice, relatează Adevărul. Interesant este că acest proiect care prevede închisoare între 1 şi 6 ani pentru cei ce nu îşi plătesc impozitele şi/sau contribuţiile vine la nici două luni după ce guvernul PSD al lui Teodorovici a adoptat celebra amnistie fiscală, act normativ despre care presa a scris că foloseşte unor personaje precum Robert Negoiţă, dator la stat cu zeci de milioane de euro.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul scadent prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, se arată în documentul depus vineri la Senat.

Taxele şi impozitele pentru neplata cărora se propune pedeapsă cu închisoarea, sunt:

– Impozitul pe dividende.

– Impozitul pentru veniturile din activităţi independente.

– Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală;

– Impozit pe venitul din salarii şi asimilate salariilor;

– Impozitul pe veniturile din arendă;

– Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi;

– Impozit pe veniturile sub formă de dividende.

– Impozitul pe veniturile impozabile obţinute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului.

– Impozitul pe veniturile din pensii.

– Impozit pe veniturile din premii şi jocuri de noroc.

– Impozit pe veniturile din alte surse.

– Impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică şi o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II şi III din Codul fiscal.

– Contribuţia de asigurări sociale.

– Contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

– Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi.

– Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

– Contribuţia la Fondul pentru mediu.

Teodorovici propune şi pedepsirea tentativei, precum şi ascunderea unor bunuri în scopul sustragerii de la plata taxelor.

Astfel, potrivit art. 9 al proiectului, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:

a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;

d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;

e) executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;

f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;

g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală sau ale Codului de procedură penală.

Dacă prin faptele enumerate mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime.

Dacă prin faptele sus-amintite s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive