Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39° +24°
+39° +23°
+37° +21°
+39° +23°
+38° +21°
+39° +21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Am intrat în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Sfintii-Apostoli-Petru-PavelCreştinii ortodocşi au intrat în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care durează până pe 29 iunie, ziua de serbare a celor doi sfinţi. Începând de astăzi, 8 iunie, şi până pe 29 iunie, Biserica a rânduit postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în cinstea celor doi apostoli, adevăraţi teologi şi stâlpi ai Bisericii lui Hristos, dar şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.

După Pravila cea mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare, luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără untdelemn, marți și joi aceleași cu untdelemn (și vin), iar sâmbăta și duminica și pește; dezlegarea la pește se dă și luni, marți și joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn și vin. La hramuri și la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) se dă dezlegare la pește, în orice zi a săptămânii ar cădea.

În vechime, era numit Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli. Postul nu are dată fixă,începutul acestuia fiind fixat în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti. El începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.

Potrivit crestinortodox.ro, pentru a afla durata Postului Sâmpetrului din orice an se foloseşte următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv pînă la 3 mai atâtea zile ţine postul.

Advertisement

Arhive