Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

ISU Giurgiu. Atenție la amplasarea mijloacelor de încălzire!

O sobă pe gaz de butelie, așezată aproape de materiale combustibile a provocat un incendiu, astăzi, într-un bloc cu două etaje din localitatea Comana. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza fumului dens.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Colibași, Detașamentului Giurgiu și Punctului de Lucru Călugăreni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și două ambulanțe SAJ.

Incendiul s-a manifestat prin ardere mocnită, fără flacără, într-un apartament de la etajul întâi. Din cauza faptului că pe scară erau degajări masive de fum, o bătrână care locuia la etajul al doilea a rămas în imobil, fiind evacuată, în siguranță, de pompieri. Alte două persoane s-au autoevacuat.

Echipajele SAJ au preluat un bărbat și o femeie, în vârstă de aproximativ 78 de ani, intoxicați cu fum. Bărbatul a fost transportat la un spital din capitală.

În incendiu au ars: o sobă pe gaz, mobiler, aparate electronice, materiale textile, cabluri electrice, tocăria de la geamuri și uși.

Informare preventivă

La exploatarea aparatelor de încălzit care funcţionează pe bază de gaze lichefiate (sobe metalice, aparate cu gaze) se vor respecta următoarele reguli:

       în faţa focarelor nu se vor amplasa materiale combustibile la mai puţin de 1,25 m;

       în timpul funcţionării sobelor, uşa focarului va fi menţinută închisă;

       atenţie la prezenţa monoxidului de carbon produs de dispozitivele cu gaz şi de coşurile de fum neinstalate sau neîntreţinute corespunzător; Acesta este un gaz inodor, incolor, insipid şi de aceea nu poate fi sesizat la timp;

       atât la aprinderea focului, cât şi la stingere, gazele vor fi deschise, respectiv închise, mai întâi de la robinetul principal şi după aceea de la robinetul arzătorului;

       se vor respecta cu stricteţe instrucţiunile specifice de funcţionare a aparatelor.

 

 

 

 

 

Pe timpul utilizării sobelor cu gaze, se interzice:

 

       uscarea sau aşezarea pe sobe a hainelor sau a altor obiecte combustibile;

 

       lăsarea nesupravegheată a focului;

 

       lăsarea copiilor fără supraveghere în încăperi cu sobe în funcţiune;

 

       supraîncălzirea sobelor în timpul exploatării.

Arhive