Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

JUDECĂTORIA GIURGIU, decizie privind măsurile de protecţie după reînceperea activităţii

În temeiul art. 46 alin.1 din Legea nr. 304/2004, privind organizarea judiciară şi art. 9 alin. 1 cu referire la art. 7 lit. a si b din Regulamentul de Ordine interioară al instanţelor judecătoreşti aprobat prin Hotărârea nr. 1375/2015 a Consiliului Superior al Magistraturii și în baza Hotărârii nr. 734 din data de 12.05.2020 a Consiliului Superior al Magiatraturii ;

În contextul actual generat de răspândirea virusului COVID -19 faţă de actele normative în vigoare şi recomandările autorităţilor centrale în ce priveşte luarea măsurilor de protecţie împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19 şi limitării răspândirii acestui virus,

Având în vedere că măsurile de protecţie şi cheltuielile efectuate în acest scop au drept beneficiu atât protecţia salariaţilor cât şi menţinerea sănătăţii publice,

Faţă de necesitatea asigurării bunei desfăşurări a activităţii Judecătoriei Giurgiu

Preşedintele Judecătoriei Giurgiu emite următoarea decizie:

DECIZIE

Art.1 în vederea prevenirii contaminării personalului instanţelor cu virusul Covid -19 şi pentru buna desfăşurare a activităţii acestora, se instituie următoarele măsuri organizatorice şi administrative;

1.1. Accesul general în instanţe:

– persoanele din afara instanţei (avocaţi, justiţiabili, experţi, generic publicul) vor avea acces în arhive sau în alte birouri având relaţii cu publicul, purtând obligatoriu mască de protecţie .

– la intrare, în zona de acces controlată de personalul de pază, se va asigura dezinfectant pentru dezinfectarea mâinilor; această activitate va fi urmărită de către personalul de pază, precum şi verificarea temperaturii, care nu trebuie să depăşească 37°, la intrarea în incintă.

1.2. Arhive şi registratură:

 – persoanele din afara instanţei (avocaţi, justiţiabili, experţi, generic publicul) vor avea acces în arhive sau în alte birouri având relaţii cu publicul purtând obligatoriu mască de protecţie.

 – se interzice luarea contactului direct cu publicul a altor salariaţi ai instanţei în afara celor desemnaţi cu atribuţii în relaţia cu publicul.

 – dacă există cazuri izolate în care o persoană nu deţine mască de protecţie, se află în imposibilitate de a-şi procura de îndată şi există urgenţă în permiterea accesului în arhivă/registratură, i se va pune la dispoziţie o mască de protecţie de unică folosinţă, de către grefierul registrator/arhivar, cu consemnare nume şi serie carte identitate a persoanei ( pentru justificare consum măşti). În acest scop se vor pune la dispoziţia compartimentelor având relaţii cu publicul un număr de măşti de protecţie.

–  dosarele se pun la dispoziţie pentru studiu după ce persoana s-a dezinfectat obligatoriu pe mâini cu dezinfectant pus la dispoziţie (existent permanent), fără excepţie în ce priveşte calitatea (avocat, justiţiabil, expert, etc).

– grefierul registrator/arhivar desemnat la relaţia cu publicul va purta obligatoriu mască de protecţie sau vizetă, pe perioada relaţiei cu publicul; de asemenea, se dezinfectează pe mâini periodic, cel puţin la 2 ore sau când consideră necesar.

– pardoseala din arhive, în partea în care are acces publicul, precum şi uşa, masa de studiu, pupitrul (unde există) se spală/dezinfectează la 2 ore pe perioada lucrului cu publicul, precum şi la sfârşitul programului de lucru. Restul pardoselii din arhive se spală obligatoriu zilnic cu dezinfectant pe bază de clor.

– accesul avocaţilor, experţilor, justiţiabililor, etc, pentru studiul dosarelor se face cu respectarea distanţei de protecţie de 1,5 m între aceştia pe perioada studiului, în funcţie de fiecare spaţiu de arhivă concret;

– se va solicita justiţiabililor să nu rămână în incinta instanţei mai mult decât este necesar pentru rezolvarea operaţiunii ce a necesitat prezenţa lor.

1.2. Sala de şedinţă.

În sălile de şedinţă sunt obligatorii portul măştii de protecţie şi portul mănuşilor sau dezinfectarea mâinilor, prin utilizarea produselor dezinfectante puse la dispoziţie la intrarea în sală.

 Este obligatorie respectarea distanţei sociale de 1,5 metri.

Grefierul va fi prezent în sala de şedinţă cu 15 minute înainte de începerea şedinţei de judecată.

 Accesul avocaţilor, consilierilor juridici, experţilor, interpreţilor, justiţiabililor în sălile de şedinţă este permis 10  minute înainte de deschiderea intervalului orar alocat dosarelor în care sunt implicaţi, precum şi în tot cuprinsul acestui interval, cu condiţia ca regulile de distanţare socială să fie respectate.

Punerea la dispoziţie a dosarelor spre consultare în sala de şedinţă se realizează doar în mod excepţional şi doar în intervalele orare alocate cauzelor, potrivit listei de şedinţă, după o prealabilă verificare a identităţii şi calităţii solicitantului.

Atât prima, cât şi a doua strigare a dosarului se vor face exclusiv în intervalul orar stabilit pentru fiecare dosar în parte.

Preşedintele completului de judecată, în exercitarea poliţiei şedinţei, poate dispune îndepărtarea din sală a persoanelor care nu respectă obligaţia de a purta mască de protecţie şi obligaţia de a păstra distanţa socială.

 Cel puţin o dată, în funcţie de durata şedinţei, sala de judecată va fi aerisită şi dezinfectată.

Se recomandă evitarea depunerii de cereri sau înscrisuri în timpul şedinţei de judecată, acestea urmând a fi transmise la dosarul cauzei şi părţilor prin mijloace de comunicare electronice, anterior şedinţei.

Personalul jandarmeriei din fiecare sală de judecată va păstra permanent legătura, prin staţie, cu personalul jandarmeriei de la intrarea în sediul instanţei în vederea asigurării respectării regulilor anterior stabilite, urmând a înştiinţa preşedintele completului de judecată cu privire la orice incident legat de participanţii la şedinţa de judecată.

1.3 Registratura şi arhiva

Programul de lucru cu publicul se va relua la data de 15.05.2020 şi se va desfăşura zilnic, în intervalul orar 9-12.

Se recomandă publicului să nu se deplaseze la sediul instanţei pentru depunerea de cereri sau de înscrisuri, sesizarea instanţei de judecată şi depunerea de înscrisuri putându-se face prin mijloace alternative, precum .

Pentru compartimentul registratură, situat la subsolul clădirii, accesul publicului în instanţă se va face pe rând, sub supravegherea personalului jandarmeriei, astfel încât să se asigure respectarea regulilor de distanţare socială. Avocaţii, consilierii juridici şi experţii desemnaţi în cauze au prioritate.

 Programul de lucru cu publicul se va relua la data de 15.05.2020 şi se va desfăşura de luni până vineri, în intervalul orar 09-12, pe bază de programare.

 Se recomandă justiţiabililor să nu se deplaseze la sediul instanţei pentru solicitarea de informaţii ce pot fi obţinute telefonic.

Informaţii despre termenele de judecată acordate şi soluţiile dispuse de Judecătoria Giurgiu, precum şi alte informaţii privind activitatea instanţei pot fi obţinute prin accesarea paginii de internet a Judecătoriei  Giurgiu.

Pentru consultarea dosarelor sau pentru alte activităţi specifice arhivei ce reclamă prezenţa la sediul instanţei, ESTE OBLIGATORIE EFECTUAREA UNEI PROGRAMĂRI PREALABILE, în acest scop, persoanele interesate vor apela numerele de telefon 0246.21.54.41, interior 133, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 16.00, începând cu data de 18.05.2020.

La efectuarea programării, solicitantul îşi va indica numele şi prenumele, dosarul solicitat spre consultare/activitatea de care este interesat, calitatea avută şi numărul de telefon, precum şi adresa de poştă electronică.

Pentru consultarea dosarelor se va acorda un interval de timp de 20 de minute/persoană, în acelaşi timp putând fi consultate dosare de către maxim 2 persoane. Pentru alte activităţi specifice arhivei ce reclamă prezenţa la sediul instanţei, intervalul de timp alocat este de 10 minute/persoană.

 Accesul în instanţă pentru compartimentul arhivă va fi permis numai în interiorul intervalului de timp în care fiecare persoană a fost programată, urmărindu-se, totodată, respectarea regulilor de distanţare socială.

 La începutul programului de lucru cu publicul, grefierul arhivar desemnat se va îngriji să aibă la dispoziţie toate dosarele programate pentru consultare în acea zi. Dosarul va fi dat spre consultare numai după prezentarea cererii de consultare a dosarului şi verificarea identităţii solicitantului şi a calităţii avute în dosar.

 Se recomandă fotocopierea înscrisurilor consultate prin utilizarea mijloacelor proprii (telefon/tabletă), după aprobarea cererii de grefierul arhivar desemnat.

În cazul în care, din motive obiective, dosarul, deşi programat pentru consultare, nu este încă disponibil pentru studiu până în ziua programării, grefierul arhivar desemnat cu efectuarea programărilor va contacta telefonic, în timp util, solicitantul, în vederea reprogramării.

1.4. Certificate de grefă, legalizări, restituire înscrisuri originale, restituire cauţiuni.

Cererile adresate de justiţiabili pentru eliberarea de certificate de grefă, legalizări de hotărâri şi eliberarea de înscrisuri originale din dosare, însoţite de actele necesare şi de dovada achitării taxei judiciare de timbru corespunzătoare, acolo unde este cazul, vor fi transmise prin poştă (adresă: Judecătoria Giurgiu,-Giurgiu, str.Episcopiei nr. 13, jud. Giurgiu) sau fax (număr de fax: 0374.093.350 la Registratură, sau  la nr. de fax 0246.21.33.07 –cabinet președinte.), cu indicarea obligatorie în cuprinsul cererii şi a numărului de telefon).

După soluţionare, documentele solicitate vor fi transmise solicitantului prin e-mail, fax, sau poştă, în funcţie de urgenţă, cu condiţia ca solicitantul să fi indicat datele necesare în acest scop, iar în ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru, acolo unde aceasta este datorată, cu condiţia ca aceasta să fi fost achitată prin intermediul aplicaţiei „ghişeul.ro” sau, indiferent de modul de achitare, în cuprinsul chitanţei de plată să se fi indicat numărul de dosar şi operaţiunea solicitată.

În cazul neîndeplinirii condiţiei privind taxa de timbru, solicitantul va fi contactat telefonic sau prin intermediul poştei electronice cu privire la ziua şi ora fixate în vederea prezentării la instanţă pentru ridicarea documentului solicitat şi pentru depunerea originalului chitanţei de plată a taxei judiciare de timbru. In acest caz, înmânarea documentelor se va face în cadrul oficiului creat la parterul instanţei pentru compartimentul arhivă.

Dosarelor având ca obiect încuviinţarea executării silite şi persoane juridice non-profit li se aplică cu privire la cererile mai sus menţionate regulile stabilite anterior, în articolele destinate compartimentelor cu această activitate.

În ce priveşte eliberarea de cauţiuni, cererile vor fi trimise prin fax, e-mail sau poștă şi vor fi centralizate de grefierul-şef al secţiei civile/penale, care, dacă cererea va fi încuviinţată, va face o programare şi va anunţa solicitantul despre ziua şi ora la care să se prezinte în vederea ridicării acestora. Lista cu programarea menţionată mai sus va fi înaintată de către grefierul-şef de secţie şi jandarmului care asigură paza la intrarea în sediul instanţei, pentru a permite accesul pe baza actului de identitate.

Înmânarea cauţiunii se va face în cadrul oficiului creat la parterul instanţei pentru compartimentul arhivă, după prealabila legitimare a solicitantului.

1.5.Activitatea personalului instanţelor.

– se va urmări respectarea distanţei de protecţie socială între persoane, şi evitarea contactelor directe;

– se va realiza dezinfectarea pe mâini înainte şi după lucrul cu dosare sau alte materiale care trec şi pe la alte persoane, prin spălare (apă, săpun) sau cu dezinfectant.

– dezinfectarea biroului (mesei) de lucru şi calculatorului prin grija personală a utilizatorului;

– purtarea măştilor de protecţie şi, dacă se impune, a mănuşilor de protecţie, – automonitorizarea cu privire la contactul cu persoane despre se poate aprecia că prezintă riscul de a fi contaminate cu Covid-19 (venite din străinătate, venite din zone din ţară în care s-a instituit carantină generalizată, aflate în carantină ori care prezintă simptome Covid -19;

– automonitorizarea cu privire la simptome proprii dintre cele manifestate la contaminarea cu Covid – 19 (febră, tuse, durere de cap, dificultate la înghiţire, dificultăţi de respiraţie).

– anunţarea imediată a şefului ierarhic despre existenţa situaţiilor de mai sus şi autoizolarea de colegi, autoizolarea la domiciliu până se clarifică situaţia. în paralel preşedintele instanţei va dispune măsurile organizatorice necesare.

– în cazul sesizării de către personalul de pază ori de către grefierul de şedinţă, grefierul arhivar, completul de judecată, a faptului că un justiţiabil aflat în incinta instanţei prezintă simptome de îmbolnăvire cu Covid -19 (tuse, stare febrilă, etc.) se va verifica şi acestuia temperatura corporală, în vederea evaluării măsurilor de luat (ex. solicitarea de a părăsi instanţa, amânarea cauzei, etc).

– se va intensifica activitatea de scanare a documentelor şi crearea dosarului electronic, precum şi de solicitare a datelor de contact electronic astfel încât corespondenţa instanţă-părţi/avocaţi să se realizeze cât mai mult în formă electronică, iar părţile/avocaţii să poată studia dosarele fără a se prezenta fizic la instanţă;

– se va organiza şi intensifica activitatea de curăţenie prin dezinfectarea pardoselilor, toaletelor, uşilor, altor părţi de mobilier cu care personalul intră în contact, aerisire birouri.

1.6.Măsuri pentru judecata cauzelor:

– citarea părţilor, martorilor, etc, cu menţiunea de a se prezenta la instanţă echipaţi cu mască de protecţie.

– programarea judecării dosarelor pe intervale orare, şi citarea în această modalitate a părţilor, anunţarea avocaţilor, etc . Se solicită fiecărui complet de judecată să estimeze numărul cauzelor ce pot fi judecate într-un interval orar de o oră, gruparea dosarelor pe intervale orare de câte o oră şi citarea părţilor pentru începutul intervalului orar în care urmează a se judeca dosarul respectiv.

– crearea listei de şedinţă în ordinea orelor programate şi afişarea în acest mod, inclusiv la uşa exterioară a instanţei, pentru a se evita aglomerarea persoanelor în incinta instanţei.

– apelarea dosarelor în ordinea listei de şedinţă, şi excepţional în afara acestei ordini când toate părţile sunt prezente ori judecata se face fără citarea părţilor, cauza se amână fără dezbateri, etc

– în cauzele penale, aplicarea în continuare, în măsura posibilului, a dispoziţiilor privind desfăşurarea judecăţii prin video-conferinţă, evaluarea acestui aspect revenind fiecărui complet de judecată;

PREŞEDINTELE JUDECĂTORIEI GIURGIU,

JUDECĂTOR MARIANA MÎRLOGEANU

Advertisement

Arhive