Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

LICEUL „UDRIŞTE NĂSTUREL” HOTARELE, reper în accesarea proiectelor europene

Vorbeam zilele trecute cu profesorul Ionel Neagu (foto), directorul Liceului „Udriște Năsturel”, din comuna Hotarele, județul Giurgiu. Discutam despre evoluția școlii și încercam să plasăm rolul acesteia în viața omului modern. Este, într-adevăr, o adevărată filosofie în spatele acestui subiect. Eram curios să aflu care este crezul unui director de liceu care și-a dovedit cu tărie aptitudinile profesionale.

Întrebarea mea cea mai aprigă a fost mai mult o provocare: Care sunt beneficiile societății în raport cu școala de azi?

Răspunsul acestuia a venit fără ezitare, rostind o frântură din cartea Didactica Magna, a distinsului Comenius, părintele educației moderne: școlile sunt atelierele umanității care acționează pentru ca omul să devină cu adevărat om. Recunosc că aceste cuvinte mi-au dat mult de gândit. Apoi, tot prin prisma acestui subiect, domnul director mi-a vorbit despre pilonii educației moderne, pe baza cărora se construiește astăzi procesul de învățare. Voi enumera acești piloni, chiar și pentru cei care deja îi cunosc, spre o mai bună consolidare a ideii de învățare pe tot parcursul vieții. Aceștia sunt: learn to know (a învăța să știi, dar mie îmi place să înțeleg prin asta dezvoltarea aptitudinii de a învăța să înveți), learn to do (a învăța să faci), learn to be (a învăța să fii), learn to live together (a învăța să conviețuiești). E ideal ca fiecare școală din lumea asta să adopte aceste principii în procesul de învățare fiindcă învățarea pe tot parcursul vieții este considerată o caracteristică esențială a societății internaționale. Este vizibil faptul că fiecare generație nouă aduce o tendință nouă, care implică un gram de inovație în lanțul acesta al schimbărilor sociale. Așadar, școala, prin scopul care o determină să existe, are obligația constantă de a forma noi societăți. De aceea, fiecare manager de instituție a învățământului are această datorie etică și socială de a oferi oportunități noilor generații. Oportunități.

Că aici voiam să ajung…

Oportunitățile oferite ar trebui să se modeleze pe pilonii educației.

La Liceul „Udriște Năsturel” lucrul acesta se întâmplă cu maximă fidelitate. Și nu exagerez dacă afirm că este cel mai brav liceu din mediul rural pe care l-am „întâlnit”. Este brav prin determinarea pe care o are în ceea ce privește acumularea de oportunități pe care le așază încrezător pe banca fiecărui elev care are norocul să îi calce pragul. Prin Liceul Udriște Năsturel înțeleg o echipă formată din autoritățile locale, directorul unității, consiliul profesoral, personalul auxiliar.

Această instituție are un grad ridicat de accesare a fondurilor europene, acestea fiind necesare pentru dezvoltare din toate punctele de vedere. Bineînțeles că cei mai avantajați în urma acestor accesări de fonduri sunt elevii, cărora li se oferă numeroase oportunități care îi propulsează prin filtrele celor patru piloni ai educației, învățându-i să învețe, să facă, să fie și să conviețuiască. Cârcotașii ar întreba cum ar face asta? Dovadă stau toate proiectele care se derulează în prezent în cadrul acestui liceu:

  1. Începutul carierei tale- Program de stagii de practică în domeniul economic, agricol şi protecţia mediului din judeţul Giurgiu, ID 132143, valoare proiect – 2.357.257,12 lei;
  2. Sprijin acasă pentru copiii celor plecați de acasă – Pachet integrat de servicii destinat preșcolarilor și elevilor în vederea stimulării participării la educație și prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii în județul Giurgiu, ID 136940, valoare proiect 4.542.399,88 lei;
  3. Mă întorc la școală – Program integrat de măsuri pentru reîntoarcerea în sistemul de învațămînt a 600 de persoane din județul Giurgiu, ID 136940, Liceul Udriste Nasturel, partener asociat,  valoare proiect 9,092,328.33 lei ;
  4. Proiect de parteneriat de cooperare cu beneficiari multipli în cadrul Programului ERASMUS – SET UP YOUR FUTURE, CONTRACT NUMĂRUL – 2021-1-RO01-KA220-SCH-000024071, valoare proiect 200 000 euro;
  5. Consolidarea capacității Liceului Udriște Năsturel în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARSCOV-2, ID146711, valoare proiect 1.141.965,89 lei.

Mai mult decât atât, ca adept al învățării pe tot parcursul vieții, acest liceu a pus la dispoziția cadrelor didactice cursuri de formare profesională în cadrul unor proiecte cu fonduri europene, precum cele ce urmează:

  1. Competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere;
  2. Formator;
  3. Responsabil cu protecția datelor cu caracter personal;
  4. Curriculum A doua șansă – abordări și strategii.

Bineînțeles că o instituție de succes este în strânsă legătură cu comunitatea și cu localitățile vecine. Liceul Udriște Năsturel  a devenit centru de formare profesională. În cadrul diferitelor proiecte europene pe care le-a accesat, acesta organizează cursuri destinate cetățenilor comunei Hotarele și nu numai. În prezent, se derulează pentru sute de cetățeni cursuri precum: Competențe antreprenoriale, Lucrător comercial, Lucrător în cultura plantelor, Ajutor de bucătar.

Așa-i că toate aceste exemple de bună practică ridică acest liceu pe un rang onorabil, justificând cu tărie principiul pe care însuși domnul director Neagu Ionel mi l-a prezentat…? Școlile sunt atelierele umanității care acționează pentru ca omul să devină cu adevărat om. Liceul Udriște Năsturel este un atelier al umanității fiindcă oamenii care îi calcă pragul, indiferent de ipostaza pe care o au, învață, continuă să învețe și iar învață.

Și pentru ca tot ceea ce am afirmat despre acest inedit loc al învățării să se consolideze și mai tare, am să adaug și vestea nouă care a bucurat frunțile înțelepte ce îl slujesc: Liceul Udriște Năsturel din Hotarele a câștigat un nou proiect Erasmus denumit SPECIAL EDUCATION TEAMS AT WORK, cod proiect 2022-2-TR01-KA210-SCH-000100295, având parteneri Turcia, România, Portugalia, cu perioada de implementare 01.06.2023-01.06.2024.

Ei, dacă a educa înseamnă a învăța pe alții, atunci fiecare om este nevoit să se învețe pe sine astfel încât procesul învățării să fie durabil și calitativ.

Îmi cobor pălăria în fața domnului Neagu Ionel și în fața întregii sale echipe în semn de respect față de plăcerea cu care învață să îi învețe pe ceilalți, profitând de orice oportunitate în a-i îndruma pe tineri în noua societate.

Reiau ideea de la începutul articolului și răspund eu însumi întrebării pe care am adresat-o domnului director: Societatea este cel mai mare beneficiar al unei școli responsabile, școală care îi deschide omului ochii spre lumea în care trăiește. O lume într-o continuă transformare.

Școala dezvoltă în om aptitudini și îi creează pârghii motivaționale și tot școala îl învață pe tânăr cum să lege și cum să mențină relațiile cu ceilalți.

Școala lărgește orizonturi, limitează mediocritățile și pregătește terenul pentru generațiile nenăscute încă.

Dar, cum am mai zis, numai o școală RESPONSABILĂ ar putea face asta.

Cosmin Nistor

Advertisement

Arhive