Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

Un motiv în plus pentru a vizita Mănăstirea Comana!

IMG_8138Judeţul Giurgiu nu are  multe obiective turistice culturale cu care se poate lăuda dar cele pe care le are merită vizitate. Un astfel de obiectiv turistic este Mănăstirea Comana. Dacă vrei şi tu, dragă cititorule, să te bucuri de spiritualitate, istorie dar şi de etnografie… te invit să vizitezi „muzeele” Mănăstirii Comana.

La Mănăstirea Comana există un (mini) muzeu pavilionar, un segment important al patrimoniului muzeal religios vlăşcean şi nu numai, organizat cu sprijinul Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”, găzduind tot felul de icoane, veşminte preoţeşti, tablouri, tipărituri vechi, stampe, ceramică, documente, manuscrise, cărţi, care ne prezintă evenimente semnificative, de-a lungul timpului, din viaţa acestui aşezământ monahal.

IMG_8143

IMG_8166

De data aceasta, Mănăstirea Comana vine în faţa publicului giurgiuvean şi nu numai cu un „eveniment” de excepţie: secţia de etnografie, aflată în prezent în curs de amenajare în aer liber dar şi în interior.

Deja pe aleile Mănăstirii şi-au făcut această inedită iniţiativă… prinde contur.

IMG_8196

IMG_8296

IMG_8298

„Toate exponatele le-am primit de la domnul Cătălin Hideg, patron la Hanul Călugărenilor, căruia îi mulţumim şi pe această cale. Secţia de etnografie, ce va întregi zestrea culturală şi spirituală a acestui aşezământ monahal, urmând a fi înfiinţată curând la Mănăstirea Comana, va fi concepută împreună cu specialiştii de la Muzeul Judeţean Teohari Antonescu ca un muzeu sociologic.

IMG_8245

Misiunea acestei secţii este de a înfățișa vizitatorilor realitatea vieții satului, așa cum era ea trăită de țăranul român acum mai bine de o sută de ani, exponatele fiind unelte agricole folosite pentru lucrarea pământului, unele pe care nu le mai întâlnim de foarte mult timp în uz: brăzdare, pluguri de lemn, grapă din lemn, furci, greble, sape… dar şi maşini de cusut, fier de călcat, ladă de zestre şi altele, provenite în cea mai mare parte din Ardeal”, ne-a declarat stareţul Mănăstirii Comana, Preacuviosul Părinte Dr. Mihail Muscariu, Exarhul Mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Giurgiului.

Vasile Arcanu

Advertisement

Arhive