Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

OPINIE: Negaţioniştii

Scriam în noiembrie 2020, tot în paginile prestigiosului ziar  GIURGIVEANUL urmatoarele:

Negaţioniştii de tot felul, şi sunt foarte mulţi, rebelii de profesie, chiar şi specialişti în domeniu, cu drept de a aprecia diferit dinamica fenomenului, invocă dreptul la libertate, uitând constant sau conjuctural, că omul este fiinţă socială şi că libertatea individului se termină unde libertatea lui lezează libertatea semenului său…

Și vorbeam despre negaționiști și despre libertate în momentul în care, autoritățile din țară noastră, puse ]n fața unui fenomen de  sănătate nemaiîntâlnit niciodată, PANDEMIA de COVID19, erau obligate să  impună unele restricții care ingradeau libertatea individului ! Deși neexperimentate în timp, măsurile luate s-au dovedit eficiente, de unde și graba cu care s-au cerut și s-au luat măsuri de relaxare. Specialiștii vorbeau cu insistență și  autoritate profesională de valul 4 PATRU, oare până la cât știe să numere criminalul coronavirus !!!???,iar litoralul își laudă românii care  îl redescoperisera,iar Clujul se pregătea de megaconcertul cu sute de mii de participanți, nunți și petreceri ca în vremurile bune,Relaxarea, nejustificat de timpurie și insuficient gândită în perspectiva, a făcut să fie  apreciată superficial venirea valului 4, găsindu-ne , deloc surprinzător, cu totul nepregătiți. Așa se face că în zilele din urmă, pandemia a înregistrat cifre de creștere la infectari și la paturile AȚI, încât, una după altă, diverse localități din țară, și mai apoi mari orașe și județe precum Satu Mare,  Timiș , Bucureștiul să depășească cifra de 3 infectari la mia de locuitori, fapt ce a făcut să se între în codul roșu de avertizare.

Paradoxal, negationistii au devenit tot mai vocali și , surprinzător , între ei regăsindu-se și multe halate albe, cei care, prin profesia de ei aleasă și pentru care jurământul lui Hipocrate este un legământ sfânt,ar trebui să se numere inițiatorii restricțiilor care ar trebui întreprinse constant.precum și unii dintre cei mai de sus aleși în mod democratic !

Presa, unele publicații, inseriaza cuvântul alături de  cuvinte precum extremiști, teroriști, huligani, derbedei, analfabeți, conspiraționișt rostite cu voluptate de comentatori tv, oameni politici invitați seară de seară la televiziuni preferate, încât omul simplu să nu mai înțeleagă nimic, iar impresia de haos nestapânit să fie generală.Se amestecă activitatea în Guvern, sau chiar mai sus, cu alegerile în unele partide, se face campanie electorala când problemele țării cer alte priorități !

Relaxându-mă,  am recitit Boborul lui Nenea Iancu și mi-am notat:

 Pe dansul îl căutau mai întâi după Prezident – a cărui urmă o aflaseră și în goana căruia porniseră călăreții – și l-au și găsit. Maiorul Gorjan, dând ușa de părete, intră cu zbirii săi în cancelarie. Polițaiul horcaie cu capul pe masă. Maiorul face patru pași mari și trage o puternică lovitură cu palmă pe masă. Stan Popescu tresare cu ochii cârpiți.
– Cine te-a pus pe ține aici? răcnește strașnic reacționarul.
– Boborul! răspunde foarte răgușit republicanul.
Atâta i-a trebuit Reacțiunii! Când a auzit de bobor, a turbat: l-a și-nhatat pe Stan și, valvartej cu el, drept la hanul Călugărului!
Așa s-a sfârșit cu Republica noastră! Așa Reacțiunea a sfâșiat cea mai eroică pagină a liberalismului român!
*În sensul în care se țipă în piață cuvântul LIBERTATE

***

Era taziu din noapte și m-am culcat. Nu înainte de a strigă și eu:

– Ce lume, domnule, ce lume !!!!

Simțeam că vorbele nu sunt ale mele, dar exclamarea simțeam că-mi face bine !


Gh.C..Br.

Advertisement

Arhive