Preasfinţitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului: Lucian ILIESCU – un edil gospodar şi jertfelnic (1946-2024)
Am primit cu multă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a domnului Lucian ILIESCU, primar al municipiului Giurgiu, parlamentar, membru și lider marcant al PNL cu o bogată activitate civică.
Născut la 24 iulie 1946 în Municipiul Giurgiu, dintr-o familie de buni creştini, Domnia Sa urmează şcoala primară în orașul natal. În 1969 a absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic București. În perioada 1977-1989, a fost director general la I.C.M.U.G. Giurgiu.
În perioada 1996-2012, a ocupat funcţia de primar al Municipiului
Giurgiu. Timp de 16 ani, a fost un gospodar iscusit, dând pildă de jertfelnicie, demnitate și bună rânduială. Între anii 2012-2016 a reprezentat, cu onoare şi cinste, comunitatea noastră în Parlamentul României, în calitate de senator.
Nimeni nu cred că ar putea vreodată să descrie mai frumos orașul nostru şi nu ar putea vorbi mai admirativ despre Giurgiu, aşa cum a făcut-o Lucian Iliescu, lăsând un adevărat testament care va rămâne mărturie peste timp.
Bun gospodar, demn, responsabil, respectuos faţă de cetăţeni, empatic, tot timpul preocupat de ceea ce trebuia făcut pentru binele comunităţii, generos şi implicat.
Era o fire sobră, ferm şi autoritar, cugetând şi preţuind fiecare clipă, neavând timp de pierdut. Cu un adânc şi minunat înţeles al vieţii îşi afla mulţumirea şi bucuria în slujirea comunităţii. A fost personificarea hărniciei, alergând din ,,straja dimineţii şi până în noapte” spre cele folositoare comunităţii. Prin profesia de inginer pe care a avut-o, mulţi au beneficiat de omenia, dărnicia şi hărnicia lui. Împreună cu devotata sa soţie, şi-au crescut copiii în credinţă, au investit enorm în educaţia lor, aceştia devenind oameni de nădejde, cu rosturi înalte, care fac cinste familiei ILIESCU şi municipiului nostru. A iubit foarte mult sportul pe care l-a promovat ca element important al longevităţii.
În calitate de primar a susţinut demersurile pentru înfiinţarea Episcopiei Giurgiului, faţă de care a fost foarte apropiat pe linie instituţională, în toate calităţile oficiale pe care le-a deţinut, Rememorăm astăzi cu emoţie toate evenimentele importante trăite împreună: întronizarea noastră, inaugurarea Ateneului Bălănescu, resfinţirea Catedralei, vizita la Giurgiu a familiei regale, punere pietrei de temelie a noii Catedrale etc.
Membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Giurgiului și în Adunarea Națională Bisericească a Patriarhiei Române, a avut privilegiul ca în timpul cât s-a aflat în fruntea administrației locale să organizeze și întâmpine la Giurgiu, venirea a trei patriarhi: vrednicii de pomenire patriarhii Teoctist al României și Neofit al Bulgariei, precum și pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Domnia Sa nu a pierdut niciodată ataşamentul faţă de credinţa şi
spiritualitatea părinţilor şi strămoşilor săi. Domniei Sale îi revine meritul înfiinţării Parohiei Sf. Maria din cartierul Teatru de Vară, ca pioasă amintire şi pomenire a mamei sale, Maria.
A împlinit multe acte ctitoriceşti şi a ajutat întotdeauna bisericile din municipiul Giurgiu. A susţinut şi sprijinit înfiinţarea Seminarului Teologic din Giurgiu. Multora dintre preoţii tineri le-a oferit locuinţe.
Lucian Iliescu în calitate de primar al oraşului şi de lider a scos Giurgiu din percepţia locului unde nu s-a întâmplat nimic.
Că a iubit Giurgiu şi pe giurgiuveni stă dovadă faptul că a înfrumuseţat oraşul de la Dunăre şi a creat instituţii, care funcţionează şi astăzi. A căutat permanent să pună în valoare oraşul şi oamenii lui. A tipărit prima monografie despre Giurgiu, istoria şi personalităţile care i-au marcat existenţa.
Astăzi când destinul său se încheie aici, pe pământ, ne-am strâns cu toţii în jurul catafalcului său în această catedrala istorică să-i aducem un ultim omagiu.
Fiecare dintre noi cei prezenţi astăzi aici, dar nu numai, avem propriile amintiri care ne reamintesc cine a fost cu adevărat omul şi edilul Lucian Iliescu. Şi noi clericii avem propriile noastre amintiri, ca şi dumneavoastră toţi .
Eu Vă voi relata doar câteva din ceea ce mă leagă de amintirea
acestei personalităţi giurgiuvene a cărei existenţă a marcat vieţile tuturor giurgiuvenilor.
Înainte de asta, V-aş face o invitaţie şi o rugăminte la Domniile
Voastre: să scrieţi câteva rânduri despre Lucian Iliescu! Aceste mărturii le vom publica, cu acordul familiei, într-un volum omagial atunci când se va împlini un an de la mutarea sa la cele veşnice, pentru că vedeţi Domniile Voastre, nimic nu se uită mai lesne decât omul.
Eu, personal, şi Episcopia pe care o păstoresc de mai bine de 18 ani, am beneficiat de sprijinul şi îndrumarea sa în calitate de primar al oraşului.
Ne-a luat puţin timp ca să ne acomodăm unul cu celălalt imediat ce am înţeles că amândoi dorim mai binele comunităţii. Nu pot să uit cât de mult se bucura de realizările tinerei episcopii pe care a dorit-o înfiinţată.
În toţi aceşti ani de împreună colaborare, ne-a câştigat respectul şi preţuirea. De la el am învăţat ce înseamnă să fii lider, cum trebuie să îţi preţuieşti colaboratorii şi pe cei care destinul i-a rânduit vremelnic în grija ta.
Lucian Iliescu va rămâne una dintre personalităţile marcante ale
oraşului şi judeţului nostru.
Prohodirea sa este un prilej de introspecţie, de privire către interiorul nostru, ca văzând ceea ce a realizat Lucian Iliescu în plan edilitar, să-i urmăm exemplul, fiecare în măsura dragostei şi devotamentului pentru Giurgiu şi giurgiuveni.
Adresăm sincere condoleanţe familiei şi prietenilor săi! Bunul Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii în împărăţia Sa cea cerească!
Veşnica lui pomenire din neam în neam.
† AMBROZIE
Episcopul Giurgiului
Pingback: Episcopul Giurgiului: Lucian ILIESCU, un primar harnic şi dedicat - Giurgiu Expres