Prima cultură de sparanghel din România, inaugurată la Băneasa de Giurgiu! (FOTO)
În judeţul Giurgiu, la Băneasa, se află cea mai mare plantaţie de sparanghel din România. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Petre Daea, alături de ambasadorul Germaniei în România, şi de cel al României în Germania, Emil Hurezeanu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, prefectul de Giurgiu, Nina Crişu, şi primarul localităţii, Viorel Rotaru, au participat, recent, la inaugurarea primei recolte de sparanghel din România.
Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 170 de ha, din care 35 ha sunt cultivate cu sparanghel alb şi restul cu sparanghel verde.
Investiţia, de peste două milioane de euro, aparţine unui om de afaceri german, Josef Jakobs, şi mai tânărului său partener român, Adrian Rusu.
Josef Jakobs are o vastă experienţă în domeniu, deţinând în Germania circa 300 ha de sparanghel şi o suprafata de aproximativ 50 ha cultivate cu afini.
„Este o cultură inedită pentru ţara noastră. Mă bucur că s-a luat această decizie de a se cultiva o plantă perenă, care are o valoarea pe piaţă şi care se valorifică foarte bine pe terenul din comuna Băneasa. Este un moment de satisfacţie”, a declarat ministrul Petre Daea.
Sparanghelul va fi vândut în şapte supermarket-uri din România, printre care Carrefour, Kaufland, Selgros şi Metro, în Franţa şi Germania dar şi în restaurante, dupa cum au declarat reprezentanţii GPDC Joki SRL, firmă care a realizat investiţia de la Băneasa.
Preţul de livrare este de aproximativ 20 lei/kg.
„Avem 35 de hectare de sparanghel alb şi aproximativ 125 de sparanghel verde. El creşte sub folie, câte şase-şapte bucăţi într-un loc. Mă aştept la o cultură de 400-700 de tone”, a spus şi administratorul culturii de sparanghel, Adrian Rusu.
Investitia intr-un hectar de sparanghel se ridică la peste 10.000 de euro, în cazul de faţă, plantele fiind aduse din Germania. O plantaţie de sparanghel are o viaţă de circa 15 ani, iar prima recoltă se obţine după trei ani de la plantare.