Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Primăriile „penale” din judeţul Giurgiu

financial-planning-audit-reporting_62010600Mai multe administraţii locale din judeţul Giurgiu au fost descoperite de către Curtea de Conturi cu abateri grave, reprezentanţii acestora neputând să justifice zeci de mii sau sute de mii de lei. Urmare acţiunilor efectuate de Curtea de control a României, la un număr semnificativ de unităţi administrativ-teritoriale s-au constatat nereguli grave.

Delapidare şi neglijență în serviciu

 

Abaterile s-au constatat la Primăria Daia. Prejudiciul estimat în acest caz este de 758.199 lei. Cazul se află în atenţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu din 30 ianuarie 2014.

 

Efectuarea de plăți nelegale

 

Este vorba de plăţi aferente unor lucrări neexecutate la obiective de investiții, prejudiciul estimat fiind de 176.905 lei. Abaterile au fost descoperite la Primăria Mârşa, dosarul ajungând la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu în 20.02. 2012.

 

Fals intelectual şi delapidare

 

Neînregistrarea în borderourile de înregistrări zilnice și în registrul de casă a sumelor încasate și nedepunerea acestora în conturile de venituri deschise la unitățile de trezorerie, la Primăria Cosoba. Este vorba de fals intelectual, şi delapidare, prejudiciul estimat fiind de 8.254, 81 lei. Dosarul se află pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu din 19.12.2012.

Curtea de Conturi a mai constatat şi la Primăria Stoeneşti neînregistrarea în totalitate în contabilitate a veniturilor din impozite și taxe și nedepunerea acestora la unitatea de trezorerie, cazul aflându-se la  Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu din 21.01.2013. Infracţiunile de aici sunt de fals intelectual și delapidare, cu un prejudiciu estimat de 4.075 lei.

Primăria Comana, „campioană” la ilegalităţi

 

Cele mai multe fapte ilegale au fost găsite de Curtea de Conturi la Primăria Comana. Prima faptă este aceea de plăţi nelegale pentru

achiziţionarea de materiale de curăţenie, motorină, lemne de foc, cheltuieli nelegale pentru lucrări de reparaţii, investiţii, deszăpezire, venituri nerealizate din valorificarea producţiei de grâu, achiziţionarea de obiecte de inventar neînregistrate în patrimoniu, prejudiciul fiind de 446.843 lei .

Cazul a fost dat spre în soluţionare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, din 1.07.2008.

O altă deficienţă constatată la aceeaşi primărie se referă la neurmărirea, neînregistrarea şi neîncasarea veniturilor la bugetul de stat generate de exploatarea agregatelor minerale şi de folosinţa terenurilor din patrimoniul unităţii administrativ teritoriale, de un contract de asociere în participaţiune, lucrări de reparaţii curente şi igienizări efectuate la şcolile şi grădiniţele din comună. Prejudiciul în acest caz este de 634.081 lei, dosarul aflându-se la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu din 1.07.2008.

 O altă abatere descoperită la Primăria Comana este necuantificarea, neevidenţierea şi nevirarea obligaţiilor de plată privind contribuţia de asigurări de sănătate datorate FNUASS. Prejudiciul este de 54.335 lei, dosarul fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu din 1.07.2008.

 

Nereguli la Ogrezeni şi Vedea

Nereguli au fost găsite şi la Primăria Ogrezeni, unde auditorii au descoperit neaducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr. 38/2012. art. 64 din Legea nr. 94/1992 . Prejudiciul estimat este de 67.963 lei.

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale pe 11.05.2012.

O altă primărie unde a fost efectuat un control, dar în 2010, a fost cea din Vedea. Deficienţele descoperite sunt nedepunerea la casierie și omisiunea de a înregistra în registrul de casă veniturile încasate din taxe și impozite locale, efectuarea de plăți în numerar din casierie fără documente justificative, aici fiind vorba de fals intelectual. Prejudiciul a fost estimat la 198.059 lei. Prin Ordonanța nr. 3463/P/2010 din data de 24.10.2012 s-a dispus, în acest caz, scoaterea de sub urmărire penală a 6 învinuiți sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art 2151 (delapidare), art. 289 (fals intelectual) și art. 291 (uz de fals) C. pen; scoaterea de sub urmărire penală a unei învinuite sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 248 C.pen ( abuz în serviciu contra intereselor publice) şi aplicarea unei amenzi administrative în cuantum de 700 lei; scoaterea de sub urmărire penală a 3 învinuiți sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 249 C.pen. (neglijență în serviciu) și aplicarea unei amenzi administrative în cuantum de 500 lei pentru fiecare; neînceperea urmăririi penale față de un învinuit datorită decesului acestuia.

 

Marcela Petcu 

3 Responses to Primăriile „penale” din judeţul Giurgiu

Arhive