Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

REMEMBER. 150 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Bucureşti – Giurgiu!

646x404În anul 1866 guvernul român a semnat un contract cu compania engleză „John Trevor Barclay & John Staniforth“ pentru construcția unei căi ferate din capitala București spre portul dunărean Giurgiu. Calea ferată a fost pusă în funcțiune la 19/31 octombrie 1869, ea fiind prima cale ferată de pe teritoriul de atunci al României. Traseul începea din București de la Gara Filaret, care este cea mai veche gară din capitala României.

Ceremonia de investire a avut loc în prezența prim-ministrului. Din Gara Filart au plecat două garnituri spre Giurgiu; prima, denumită „Trenul de onoare Michaiu Bravu”, a fost condusă de sir John Trevor Barklay, și a doua, „Trenul Dunărea”, a fost condusă de Nicolae Tănase, primul mecanic de locomotivă român. Vagoanele scurte (7-8 metri), aveau 3-5 compartimente cu uși care dădeau direct afară și erau iluminate cu ulei de rapiță. Instalațiile sanitare și de încălzire lipseau.

Această legătură feroviară avea o importanță, în principal, pentru transporturile de marfă, deoarece permitea transportul de produse agricole din interiorul țării către Dunăre și mai departe spre Marea Neagră.

Pe de altă parte, ea a servit la aprovizionarea capitalei românești cu produse finite importate. Principele Carol I al României a susținut construirea rapidă a unui pod peste Dunăre, pentru a realiza o legătură prin orașul Ruse (actualmente în Bulgaria) către Constantinopol; România se afla încă sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Totuși, din cauza interesului scăzut pentru acest proiect, planurile începute în 1870 au fost în curând abandonate. Noua reorganizare a Europei de Sud-Est stabilită la Congresul de la Berlin (1878) a dus la abandonarea proiectului pe o lungă perioadă de timp.

După al Doilea Război Mondial guvernele român și bulgar au plănuit din nou să construiască un pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse. Cu ajutor sovietic, lucrările de construcție au început în 1952 și au fost finalizate la 20 iunie 1954. De atunci, a devenit posibilă o legătură feroviară între România și Bulgaria, pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse.

În anul 1960 Gara Filaret a fost închisă și transformată în autogară.

Trenurile personale spre Giurgiu au început să plece din Gara din suburbia Progresu, iar trenurile accelerate din Gara de Nord.

 

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

2 Responses to REMEMBER. 150 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Bucureşti – Giurgiu!

  • SANGIORGIO says:

    LA VREMEA RESPECTIVA S-A REUSIT CONSTRUCTIA CAII FERATE FILARET-GIURGIU IN TREI ANI 1866-1869 CU MIJLOACE RUDIMENTARE, IAR ASTAZI DE ANI BUNI NU SE POATE CONSTRUI (O PODISCA DE CITIVA METRI LA VIDRA) ASTA ESTE ROMANIA DE ASTAZI.

  • Calota Costin says:

    Interesante, necesare şi utile informaţii . Felicitări redacţiei ! Un strănepot dintr-o comună care-şi potrivea ceasul treburilor din câmp după mersul trenurilor, vâzând cum arată acum ceea ce odată era CALEA FERATĂ BUCUREŞTI – GIURGIU. îl întrebă pe bunicu:-Bunicule, de ce nu mai merge trenul pe la noi? Bunicul. cu tristeţe, îi spune:-Este o poveste tristă, băiete! Vei afla tu mai târziu! Neştiind la ce poveste TRISTĂ se referea bunicul, poate o prinde , spre deslegare, NOUL PROGRAM DE GUVERNARE! Ar fi o poveste frumoasă!

Arhive