Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Rolul echipei multidisciplinare este esențial în tratamentul optim al cancerului de sân

Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu – Bucureşti (IOB), cu sprijinul Roche România, a organizat, ieri, conferința cu tema “Rolul echipei multidisciplinare în diagnosticul şi tratamentul optim al cancerului de sân”. În cadrul conferinței, medici ai Institutului Oncologic Bucureşti au discutat despre rolul specialităților ce compun echipa multidisciplinară în asigurarea diagnosticului şi tratamentului optim al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale din domeniu.

Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în România, cu peste 12.000 de cazuri noi în fiecare an. Dacă este descoperit în stadii incipiente, înaintea diseminarii în organism, cancerul de sân poate fi tratat cu succes în peste 95% din cazuri. Şansele de vindecare depind însă de stadiul bolii, agresivitatea ei  şi de aplicarea protocolului de tratament personalizat în funcție de tipul de cancer. Potrivit ghidurilor internaţionale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum și alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară.

Persoanele care vor fi diagnosticate ulterior cu cancer de sân ajung de multe ori iniţial la medicul de familie, fie pentru evaluări medicale de rutină, fie pentru că au simptome precum dureri, prezența unui nodul depistat prin autopalpare sau o secreție mamară. Ulterior, odată depistată o leziune, aceasta trebuie investigată de către medicul imagist, cel care va recomanda și biopsia tumorii de către specialistul anatomopatolog, daca aceasta este suspectă.

În urma acestor investigații, diagnosticul și planul de tratament este stabilit prin corelarea analizelor, investigațiilor imagistice și biopsiei în cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, din care mai fac parte oncologul, chirurgul, radioterapeutul, dar și medici de alte specialități.

„În cadrul echipei multidisciplinare care tratează cancerul mamar, un rol important îl are oncologul medical. În funcție de tipul de cancer de sân, stadiul bolii, dar și de caracteristicile pacientei, oncologul alături de membrii echipei multidisciplinare va stabili tipul de tratament sistemic. În cadrul institutului avem disponibil aproximativ întreg arsenalul terapeutic existent în protocoalele internaționale pentru tratamentul optim al cancerului de sân. La ora actuală, în tratamentul cancerului de sân se pot folosi chimioterapia, terapia hormonală, terapia țintită și imunoterapia. Chirurgia și radioterapia pot completa terapia sistemică la momentul stabilit de echipa multidisciplinară. Secvențialitatea diferitelor tipuri de tratament este esențială”, a declarat Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic Bucureşti.

„În cadrul protocolului de tratament al cancerului mamar, intervenția chirurgicală are în continuare un rol important. Însă momentul când se operează un cancer de sân este decis de către echipa multidisciplinară, în funcție de fiecare caz în parte. Aceasta pentru că în multe cazuri, intervenția chirurgicală se face după aplicarea tratamentului neoadjuvant, care urmărește micșorarea tumorii dar și îmbunătățirea evoluției la distanță a pacientei. Potrivit studiilor recente, tratamentul conservator, care presupune extirparea tumorii cu păstrarea sânului urmat de radioterapie, este mai eficient decât o mastectomie. Pentru a evita extirparea întregului sân este nevoie să depistăm tumora în stadii cât mai puțin avansate, însă pentru a atinge acest obiectiv este necesar un program național de screening eficient și funcțional pentru cancerul de sân”, a declarat Prof. Univ. dr.  Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie și oncologie medicală, Institutul Oncologic Bucureşti.

În cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, în funcție de caz, pot avea un rol important și psihologul, nutriționistul, grupurile de suport pentru paciente dar și un navigator care poate ghida pacientele și le poate oferi consultanță pe tot parcursul terapeutic și de recuperare.

Mai multe informații despre diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân pot fi găsite pe www.canceruldesan.ro.

 Glosar de termeni

 Mamografie 

Examen radiologic al sânilor care permite depistarea leziunilor suspecte de dimensiuni mici, nedecelabile prin palpare. Este esențială pentru femeile trecute de 40-45 ani.

Biopsie

Procedură care presupune prelevarea unor fragmente tisulare în vederea examinării la microscop. Biopsia este singura procedură de diagnostic de certitudine a unei leziuni suspectate. Totodată, în situația unei neoplazii, biopsia poate stabili tipul cancerului mamar, agresivitatea lui și poate estima răspunsul la diferite tipuri de tratament.

Terapie neoadjuvantă

Tratament administrat anumitor pacienți cu cancer mamar, fie în stadii local avansate, fie chiar în stadii incipiente, în cazul unor forme agresive de boală. Terapia neoadjuvantă și intervenția chirurgicală sunt urmate de terapia adjuvantă și, după caz, de radioterapie, pentru eliminarea celulelor canceroase reziduale și pentru a preveni recidivarea bolii.

Terapie adjuvantă

Tratament administrat pacienților cu cancer mamar după intervenția chirurgicală cu scopul de a elimina celulele canceroase reziduale, de a reduce riscul de recidivă locală și de metastazare.

Chimioterapie

Chimioterapia reprezintă o clasă de tratamente oncologice care distrug celulele canceroase. Poate fi administrată independent sau în combinație cu alte tratamente.

Terapia hormonală

Acest tratament constă în administrarea de medicamente care interferează cu activitatea estrogenilor, hormoni care sunt implicați în apariția și dezvoltarea a două treimi dintre cazurile de cancer mamar.

Terapia țintită

Aceste medicamente acționează împotriva cancerului prin inhibarea proteinelor specifice asociate unor mutații responsabile pentru dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer.

Imunoterapia

Imunoterapia în oncologie este tratamentul care determină stimularea sistemului imun de a lupta împotriva acestei boli.

Mastectomie

Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea sânului în totalitate.

Radioterapie

Este o procedură parte integrantă a tratamentului pentru cancerul de sân, ce utilizează doze de iradiere pentru a distruge boala microscopică reziduală. Cel mai frecvent se folosește după intervenția chirurgicală care conservă sânul, dar uneori, radioterapia este necesară chiar și în cazurile de mastectomie. Radioterapia poate fi efectuată și la pacientele la care s-a făcut mastectomie cu reconstrucția sânului.

Advertisement

Arhive