Schimbări la acordarea ajutorului de încălzire. Iată ce condiții trebuie să îndepliniți
Cererea şi declaraţia pe propria răspundere pentru ajutor social au fost modificate astfel încât, în baza aceluiaşi formular, beneficiarii să poată solicita atât venitul minim garantat, cât şi alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Cererea tipizată a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul săptămânii trecute. Modelul de cerere şi declaraţia pe propria răspundere pentru solicitarea ajutorului de încălzire va fi trimis la primării, care, în perioada următoare, se vor ocupa de tipărirea şi distribuirea cererilor către beneficiari.
Adeverințe de salariu și de la Finanțe
Potrivit acesteia, modificările făcute vizează introducerea obligativităţii de a ataşa cererii de acordare, a mai multor documente doveditoare. Actele doveditoare sunt cuprinse în cerere, în care se precizează că trebuie ataşate, şi este vorba despre documentul ce dovedeşte un eventual grad de dizabilitate, actele de identitate ale membrilor familiei, adeverinţe de venit de la Administraţia Financiară sau de la angajator, după caz, mandate poştale sau extrasuri de cont, contractul de muncă privitor la veniturile obţinute din străinătate, mandatele poştale sau extrasurile de cont privitoare la alocaţiile de stat pentru copii sau de întreţinere şi adeverinţele de la instituţiile de învăţământ privitoare la bursele pentru elevi sau pentru studenţi.
Dacă ai mașină mai nouă de 10 ani nu primești ajutor de încălzire
Totodată, a fost modificată lista bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea ajutorului sociale, în sensul că sunt eliminate categoriile de terenuri, animale şi păsări şi se introduce, în schimb, o valoare netă de producţie în cazul suprafeţelor de teren, animalelor şi păsărilor până la care se poate solicita ajutorul social. Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social cuprinde clădiri şi alte bunuri mobile cu potenţial de valorificare, respectiv aflate în stare de funcţionare, precum şi suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie, se menţionează în proiectul de HG aprobat de guvernanţi.
De asemenea, o modificare importantă vizează proprietarii de autoturisme. Dacă anul trecut, cei care deţineau un autoturism cu capacitate cilindrică peste 1.600 cmc nu primeau ajutor, anul acesta s-a renunţat la mărimea motorului în detrimentul vechimii maşinii. Astfel, cei care deţin autoturism mai nou de 10 ani nu vor încasa ajutorul. De asemenea, cei care deţin depozite bancare mai mari de 3.000 lei nu mai primesc subvenţia.
M. Petcu