Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

Şocant! Crenvurşti cu coloranţi din extract de gândaci, în magazinele din Giurgiu

cremwusti3Preferaţi de mulţi români de ani buni încoace, crenvurştii rămân în continuare un aliment de bază în alimentaţia acestora. Crenvurştii nu lipsesc de pe rafturile niciunui magazin, supermarket sau hipermarket, dar câţi dintre noi am citit cu adevărat şi ne-am documentat despre conţinutul lor şi ceea ce ingerăm?

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind calitatea crenvurştilor de pe piaţă. Studiul face parte din campania naţională de informare şi educare „Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră”.

APC a achiziţionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri şi supermarketuri) 43 de tipuri de crenvurşti, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestor produse şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC.

„Noroi” de… pasăre

Cantitatea de carne din crenvurştii analizaţi diferă de la producător la producător, descoperindu-se procente de 8 şi chiar 4 la sută. Există însă şi crenvurşti care au carne până la 80, 88, 93 şi 96 la sută. La 7 la sută din produsele analizate nu apare menţionată în lista ingredientelor cantitatea de carne din reţeta folosită la fabricare. Iar mai bine de un sfert din crenvurştii de pe piaţă conţin carne separată mecanic, fie că este de pui, fie că este de curcan. În jargonul specialiştilor, are chiar denumirea de „mâzgă” sau „noroi”: „noroi alb – white slim, în limba engleză” (când e vorba de carne de pasăre). Procesul presupune măcinarea carcasei şi pasarea pastei, care cuprinde măcinătură de os, măduva osoasă şi celelalte ţesuturi comestibile, sub presiune.

93 la sută din produsele analizate conţin aditivi alimentari, adică E-uri, de la doi aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari, deci numai 7 la sută dintre produsele analizate nu conţin aditivi alimentari! La 91 la sută din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant alimentar care poate genera anumite afecţiuni medicale dacă produsul alimentar este pregătit pentru consum prin prăjire.

Aditivi care provoacă afecţiuni alimentare

Şi mai grav este că 42 la sută dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roşu strălucitor obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă. La 44 la sută dintre produsele analizate gustul şi aroma au fost potenţate cu monoglutamat de sodiu. La 9 la sută dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngroşare suspect de apariţia anumitor afecţiuni medicale.

Top 10 mărci de crenvurşti după conţinutul de carne:

Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc şi fără aditivi;Golfera/Italia cu 88% carne de pui şi 2 aditivi;AIA/Italia cu88% carne de curcan şi pui, dar cu 5 aditivi;Dulano/Germania cu 87% carne de porc şi 2 aditivi;Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui şi 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi; Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc şi 3 aditivi;Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) şi 9 aditivi;Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui şi 5 aditivi;Agil/România cu 80% piept de pui şi fără aditivi;Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) şi 5 aditivi.

Top 10 mărci de crenvurşti după numărul de aditivi alimentari:

Campofrio cu 11 aditivi; Caroli/Familia cu 10 aditivi;Pikok, Caroli, AIA,cu 9 aditivi; Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi; Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi; Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi; AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm, Prodprosper cu 4 aditivi; Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi; Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.

Advertisement

Arhive