Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

Şoferii bolnavi, pericol în trafic

IMG_9077Trei şoferi din judeţul Giurgiu au rămas fără permise de conducere după ce au fost diagnosticaţi cu boli incompatibile cu şofatul. Numărul lor este cu siguranţă mai mare, dar norocul acestora a fost că nu au fost depistaţi. Potrivit legii, medicii de familie trebuie să anunţe Poliţia Rutieră dacă un şofer suferă de vreo boală incompatibilă cu şofatul.

Trei conducători auto au rămas fără permise de conducere din 2015 şi până în prezent, după ce au fost depistaţi cu boli incompatibile cu şofatul. Cu toate acestea, mulţi şoferi cu boli cronice conduc nestingheriţi pe drumurile publice, deşi legea le interzice acest lucru. Astfel, medicii de familie au obligaţia să informeze organele de poliţie dacă cu pacient şofer este descoperit cu boli cronice, printre care cele mintale, cardiace sau hepatice. Unii medici spun că dacă informează poliţia, ar încălca confidenţialitatea diagnosticului.

Şoferii cu boli cronice reprezintă un real pericol în trafic. Dacă pierd controlul volanului pe motiv că li se face rău, pot provoca adevărate tragedii pe şosea. Tocmai pentru a se evita astfel de evenimente, legislaţia prevede ca persoanele care suferă de afecţiuni care sunt incompatibile cu calitatea de sofer să nu mai conducă. Aici trebuie să intervină medicul de familie sau cel specialist, care atunci când constată acest lucru la unul dintre pacienţii lor, trebuie să anunţe Poliţia Rutieră pentru a se demara procedurile de retragere a carnetului auto.

Ce afecţiuni te pot lăsa fără permis

 

Ministerul Sănătăţii a publicat într-un ordin lista celor peste 50 de afecţiuni care ar trebui să suspende sau chiar să anuleze calitatea de şofer. Este vorba printre altele de afecţiuni cardiovasculare, fiind afectaţi în special cei care suferă de tulburări grave ale ritmului cardiac, de diabet zaharat, dacă bolnavul face episoade repetate de hipoglicemie acută, dar lista continuă şi cu afecţiunile neurologice grave, cu epilepsia, tulburările mintale grave, consumul de alcool, de droguri şi de medicamente care afectează capacitatea de a conduce. Pentru alte boli se permite păstrarea permisului numai cu aviz de la medic şi cu condiţia efectuării de controale medicale periodice.

Marcela Petcu

Advertisement

Arhive