Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Tornadă în Delta Dunării. NELINIŞTI. Însemnări

feb188cc-8756-4e71-80e5-d79ce034f2a6Motto: Dară ochiu, -nchis afară, inlăuntru se deşteaptă, M. Eminescu.

Una dintre prevederile statutului nostru, al Clubului Seniorilor din  Învăţământ Brăila, este aceea că nu vom face politică! Asta neînsemnând că se ia dreptul fiecăruia dintre noi de a medita asupra a ceea ce se întâmplă în lume, că ni se interzice  să ne întrebăm sau să întrebăm de ce anumite lucruri se fac aşa şi nu altfel, deşi unii guralivi de serviciu, prezenţi mai la toate posturile de televiziune, uneori chiar la două posturi în acelaşi timp!, te întreabă de ce te amesteci în vorbă, în timp ce alţi gureşi, la fel de vocali,  te întreabă de ce stai deoparte!

Fără a da dreptate absolută unuia sau altuia, vremurile pe care le trăieşti te.ndeamnă să iei atitudine, deşi tot poetul spune: Tu pe-alături te strecoară, Nu băga nici chiar de seamă, Din cărarea ta afară De te-ndeamnă, de te cheamă. De te-ating, să feri în lături, De hulesc, Tu rămâi la toate rece Tu așază-te deoparte,Regăsindu-te pe tine,..

Citind datele de mai sus, a căror veridicitate nu poate fi pusă la-ndoială, dar al căror adevăr îndeamnă la reflecţie, ochiu înhis afară înlăuntru se deşteaptă, nu doar vede, ci se deşteaptă!!!, om fiind, nu poţi rămâne nesimţitor şi te-ntrebi:-Ce-i de făcut?

Să ne luăm copilul la plimbare şi să-i arătăm ce mândră ţară are şi că acel ce luptă pentru ea, chiar vrând să moară, nu va mai putea! Privindu-l cu atenţie şi dragoste în ochi, să ne apropiem de sufletul lui şi, precum altcândva lui Darie, să-i strigăm: –Să nu uiţi, copile! Să nu uiţi. Să spui copiilor şi copiilor pe care îi vor avea copiii tăi să le spui că Ţara este darul dat nouă de Dumnezeu şi singura noastră datorie este de a o iubi şi de a o apăra! Prin jertfă, dacă este nevoie!

Privind exodul unui sfert din populaţia României în străinătate, entuziaştii prezintă mirajul diasporei ca un El Dorado izbăvitor, dar fenomenul şi mai ales consecinţele lui sunt greu de explicat. Problemele care se pun sunt că nu în toate cazurile românii şi- au găsit fericirea, ci că, aici în ţară,situaţia este şi mai gravă! Mame care-şi abandonează copiii în maternitîţi, mame care-şi omoară pruncii, sute de mii de copii sunt lăsaţi în grija nimănui:consecinţă – delicvenţa juvenilă în creştere, abandonul şcolar, sporirea copiilor fără niciun orizont  şi nu doar a copiilor asistaţi social! Asta în condiţiile în care vin să muncească în România  muncitori din ţările asiatice! Consecinţele pe termen lung  sunt greu de întrevăzut.Oricum, de îngrijorare!

O mai mare atenţie dată cunoaşterii limbii române, pentru a şti ce vorbim, şi a istoriei noastre, exemplară în datele ei fundamentale, pentru a şti cine suntem,  se impune

DICŢIONAR: naționalism sn  Sentiment de dragoste față de specificul și tradițiile propriei națiuni (1). 2 Doctrină politică bazată pe apărarea uneori exagarată a drepturilor și aspirațiilor naționale. 3 Tendință de a aprecia exclusiv și exagerat tot ceea ce aparține propriei națiuni (4).Scoateţi din aceste definiţii de dicţionar sintagmele 2… uneori exagarată  şi 3…exclusiv şi exagerat şi veţi  găsi spiritul în care au fost scrise, şi ar trebui citite!, aceste rânduri!

PS:Precum Cetăţeanul  turmentat – pe 26 mai fiind alegeri:- mă-ntreb: Vorba e… eu pentru cine votez?…

 :                                                                                                            Prof. Gh. C. Br.

Arhive